Ekşi Mayalı Ekmek

Ekşi maya nasıl yapılır?

Yaklaşık 12 günlük bir serüven sizleri bekliyor.

1.gün ekşi mayanın yapılması;

1 bardak organik tam buğday unu 1 bardak içme suyu (oda sıcaklığında) cam bir kavanozun içerisinde ahşap bir kaşık ile karıştırılır. Oda sıcaklığında cam kabın üzerine tülbent serilerek bırakılır, ortamdaki hava mikro organizmaların işlem görebilmesi için çok önemli sabit ısıda kalmalılar (20-26 derece arası)

Örneğin saat 12:00’de başladınız artık her 24 saat sonra bir göreviniz var!

2. gün kavanozun içerisinde un ve suyun bir miktar ayrıştığını göreceksiniz ilk gün pek ekşi kokuyu alamıyoruz maalesef ama sabırla beklememiz gerekiyor bir ahşap kaşık yardımı ile karıştırıp tekrardan 24 saat veriyoruz.

3. gün ilk besleme: Un ve su karışımımızı tekrardan ahşap kaşık ile karıştırıyoruz, karışımın yarısını atıyoruz geri kalan karışımı 1 bardak un ve 1 bardak su ile besliyoruz.

4, 5, 6, 7, 8, 9. gün un ve su karışımımızı tekrardan ahşap kaşık ile karıştırıyoruz, karışımın yarısını atıyoruz geri kalan karışımı 1 bardak un ve 1 bardak su ile besliyoruz. (Oda ısısında tutuyoruz.)

10. gün artık ekşi mayanız çok güçlü bir çocuk ve kendi ekmeğinizi yapabileceğiniz forma geldi.

Bu aşamaya geldikten sonra ilk ekmeğinizi yapacağınız 400 gram ekşi mayaya kavuştunuz. Bu mayanın yarısını kullanacağız (200 gram) geri kalan yarısını her iki günde bir yine yarısını atıp geri kalan yarısına 1 bardak un 1 bardak su ekleyerek tekrardan besleyeceğiz. Artık buzdolabında kavanozun ağzı kapalı bir şekilde bekletebiliriz.

Malzemeler

Malzemeler:• 200 gr ekşi maya 
• 900 gr beyaz un 
• 100 gr tam buğday unu
• 750 ml su 
• 20 gr tuz (ben Himalaya tuzu kullandım)
 

Nasıl Yapılır?

20 gr tuz ve 50 ml suyu karıştırın, kenara alın (2. aşamada ekleyeceğiz)
1. Yoğurma aşaması: Unları karıştırın, mayayı ekleyin ve 700 ml suyu ekleyin güzelce yoğurun. 30 dakika üzeri streçli bir şekilde dinlenmeye bırakın.
2. Yoğurma aşaması: Hamurunuzu bir kabın içerisine alın ve tuzlu suyu ekleyin güzelce yoğurun (ilk etapta vıcık bir hamur olacaktır korkmayın) 30 dakika üzeri streçli bir şekilde dinlenmeye bırakın.
3. Yoğurma aşaması: Hamurunuzu tezgaha alın ve sadece 3-4 kere katlayın tekrardan 30 dakika üzeri streçli bir şekilde dinlenmeye bırakın.
4. Yoğurma aşaması: Hamurunuzu tezgaha alın ve sadece 3-4 kere katlayın hamurunuzun şeklinin yerine geldiğini göreceksiniz bu hamuru güzelce bir beze sararak 24 saatliğine mayalanması için buz dolabına kaldırın.
5. Aşama: Mayalanan hamurunuzu şekillendirin ve ahşap bir kaba azıcık un atarak 2 saat oda ısısında mayalanmasını sağlayın. Hamurunuzun yüzde 30-40 büyüdüğünü göreceksiniz.
6. Aşama: Fırınınızı 220 dereceye getirin, ekmeğinizi yavaşça fırın tepsisine veya döküm bir tencereye bırakın. Üzerini jilet ile çizin ve 1 saatliğine fırına verin.
7. Aşama: Ekmeğiniz piştikten sonra en az 3 saat ortam ısısında bir beze sarılı bekletin ve kesip afiyetle tüketin.
Dilimlediğiniz ekmekleri bozulmaması için derin dondurucuya koyabilirsiniz. 

'Ne Yersiniz?’ sekmesinden kendi yemek talebinizi ücretsiz olarak yaratın, pişiren üyelerimizden teklif alın.


Kaynak: Buse Terim

Keşfet

Menünü Genişlet
Çiçek Poğaça
Sebzeli Çin Böreği

Keşfet

Mercimek Çorbası
Mutfağınıza Keyif Katacak Eşyalar
Kıymalı Patates Yemeği
Fasulye Diblesi
Krem Karamel

Bilgi

Keşfet

Sosyal Medya


İster Pişir İster Ye size daha iyi bir hizmet vermek için çerez kullanır.
Siteye girerek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.