Sezgisel Beslenme Prensipleri

Sezgisel Beslenme Nedir?

Sezgisel beslenme, bedenimizin sinyallerini dinleyerek ihtiyaçları doğrultusunda yiyecek seçimi yapmamızı sağlayan bir beslenme yaklaşımıdır. İnsanın doğasına uygun beslenmesi olarak da tanımlanabilir.

Diyetisyen Şeyma Öztürk Çelebi ile Sezgisel Beslenme'ye dair konuştuğumuz Youtube videomuzu izlemek için tıklayın.

Sezgisel Beslenmede 10 Prensip:

1. Diyet Zihniyetini Reddet

Başkalarına kilo verdirmiş diyet listelerinin peşinde koşmayı bırakın. Uygulayamadığınız her diyetten sonra kendinizi başarısız hissetmekten vazgeçin. Dışarıdan dayatılan talimatlarla daha iyi bir bedene ulaşacağınız hayaline inanmayın. Beyniniz doğal olarak bedeninizin hayatta kalması için en iyi seçimi yapmak üzere tasarlanmıştır. Değişen yemek kültürü, bolluk nedeniyle yaşanan yeme alışkanlıkları ile kilo alımı ve bu kiloları vermek için yapılan diyetlerle bozulan doğal beslenme sisteminizi yeniden keşfedin. Bu kolay bir süreç değildir. Zira mevcut sinyal bozuklukları size canınızın bir paket çikolata yemek istediğini de söyleyebilir. Sezgisel beslenme adım adım ilerlenen bir süreçtir. Sezgisel beslenme, beslenme bozukluğu olanlar için uygun değildir.

Diyetisyensiz Nasıl 10 kg Verdim? Youtube videosu için tıklayın.

2. Açlığına Saygı Duy

Bedeninizin biyolojinize uygun ve yeterli miktarda beslendiğinden emin olun. Açlık sinyalleri sizi hayatta tutmak için vardır. Gerektiği zaman açlık sinyallerini dinlemez ve aşırı acıkırsanız makul miktarda ve bilinçli şekilde yemeniz imkansızlaşır. Aşırı yeme atakları ve metabolik sistem bozuklukları yaşarsınız. 

Diyet Taktikleri Youtube videomuzu izlemek için tıklayın.

3. Yemeklerle Barış

Yiyecekleri yasaklı ilan etmeyin. Yiyecekle aranıza böyle zorlayıcı bir mesafe koymanız onlara gereksiz bir çekicilik atfedecek, iradenizi zorlayacak ve dayanamayıp yediğinizde aşırılığa kaçıp kendinizi suçlu hissetmenize neden olacaktır.

Trend Diyet Ürünleri'ne ilişkin Youtube videomuzu izlemek için tıklayın.

4. Diyet Polisine Karşı Çık

Kafanızdaki, düşük kalorili yiyecek yediğinizde iyi, çikolata yediğinizde kötü olduğunuzu söyleyen sesi susturun. Aynı şekilde hayatınızdaki yargılayıcı, yedikleriniz üzerine yorum yapan, sizi kötü hissettiren insanlara da karşı çıkın. Beslenmenizle ilgili olumsuz, umutsuz, suçlu hissettiren herşey ve herkesle bağınızı koparıp kendinizi özgürleştirin.

Şişmanlara Yönelik Mobing'e ilişkin Youtube videomuzu izlemek için tıklayın.

5. Tatmin Faktörünü Keşfet

Bilinçli yeme ile yediklerinizden aldığınız tatmini yükseltin. Her lokmanın tadını çıkarın. Dokusunu keşfedin. Kokusunu içinize çekin. Yediklerinizden aldığınız tatmin arttıkça yediğiniz miktarın beslenme için gerekenden fazla olmadığını göreceksiniz.

6. Tokluğunu Hisset

Yemek yedikçe oluşan tokluk duygusuna kulak verin. Tokluk hissettiğinizde ise size yasak yiyecek olmamasının güveniyle yemeyi sonlandırın.

7. Duygularınla Nezaketle Başa Çık

Duygusal yeme bozukluğunuz varsa yemeklerin kısa vadede olumsuz duyguları baskıladığını ama asla sorunu çözmediğini fark edin. Sonra sıkıntılı zamanlarınızda sizi daha iyi hissettirecek alışkanlıklar geliştirin. Duş almak, yazı yazmak, telefonla konuşmak, yürüyüşe çıkmak, şarkı söylemek gibi.. Kendi altenatifinizi oluşturun. Yemek kısıtlamasının ise tek başına sizi duygusal yemeye sürükleyeceğini unutmayın.

Duygusal Açlık'a ilişkin Youtube videomuzu izlemek için tıklayın.

8. Bedenine Saygı Duy

Genetik yapınızı kabullenin. Herkesin ideal olarak lanse edilen vücut kalıbına uyması gerçekçi değil. Bu sözde idealden farklı olduğunuz için kendinizi kötü hissetmeniz anlamsız. Kendinizin en iyi versiyonu olmayı hedefleyin, başka biri değil. Ve kendinizi sevin.

Beden Olumlama Hareketi'ne ilişkin Youtube videomuzu izlemek için tıklayın.

9. Hareket - Farkı Hisset

Agresif spor ve egzersiz programlarını unutun. Hayatın içinde daha hareketli olmanın yollarını bulun. Merdiven kullanmak, yürüyüş fırsatlarını yakalamak, ofis içinde bir tur atmak, dans etmek gibi... Hareket etmenin sizi nasıl daha iyi hissettirdiğini keşfedin. Daha enerjik hissetmek, kalori yakmaktan çok daha motive edici olabilir.

10. Sağlığını Onurlandır - Nazik Beslenme

Sağlığınıza iyi gelecek yiyecekleri tercih edin ve sizi iyi hissettirdiği sürece diğer lezzetlerin de tadını çıkarın. Kusursuz bir diyet programı sürdürmenin baskısı altında hissetmeyin. Bir atıştırma, bir öğün, bir gün yedikleriniz yüzünden beslenmeniz bozulmaz. Önemli olan uzun vadede düzenli olarak ne yediğinizdir. Kusursuzluğa takılmadan her gelişmeyi takdir edin.

İlk Diyetisyen deneyimim Youtube videosu için tıklayın.

Sebze Hareketi Haftalık Sebze Yemekleri Paketi siparişi vermek ve yeni nesil Kapıya Teslim Diyet Yemek Servisi ile tanışmak için tıklayınız.

"Sebze Hareketi ile Nasıl 10 kg Verdim?" videosu için tıklayınız.


Kaynak: İster Pişir İster Ye

Keşfet

Karbonhidratı Nasıl Azaltırsınız?
Yemişim Diyetini
Demir Eksikliği Anemisi

Keşfet

Yenebilir Kaselerle Bulaşıktan Kaçının
Kekreyemiş Tozu Nedir?
Diyetteyiz | Sebze Hareketi ile Nasıl Kilo Verdim?
Diyetteyiz | Sebze Hareketi ile Nasıl Kilo Verdim?
Uzman Diyetisyen Şeyma Öztürk Çelebi

Bilgi

Keşfet

Sosyal Medya


İster Pişir İster Ye size daha iyi bir hizmet vermek için çerez kullanır.
Siteye girerek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayın.